A polikarbonát szakszerű beépítése, avagy hogyan is szereljük a polikarbonátot?

Minden esetben a tartószerkezetünknek kell megfelelőnek lenni a lejtés és a szarufakiosztás tekintetében ahhoz, hogy a polikarbonát lemezeket ne kelljen feleslegesen szabnunk, és elkerüljük a hulladékkal járó plusz kiadást. A lemezek megfelelő beépítési szög mellett öntisztulóak, vagyis az eső leöblíti a port, szennyeződéseket. Ez a szög a gyártói előírás szerint min. 7°-os lejtést jelent (12 cm-es magasságkülönbség méterenként).
A polikarbonát lemezek standard szélessége 1250 és a 2100 mm. Szerelés előtt mindig vegyük szemügyre a táblánkat, és jelöljük meg, hogy melyik az UV védett fele, nehogy fordítva szereljük fel, ugyanis a nap káros sugarai 2-3 év alatt teljesen tönkreteszik a fordítva szerelt tábla felületét.
 
A polikarbonátokat legtöbb kereskedelemben 6 -10 -16 -25 és 32 mm vastagságban forgalmazzák. Sokan a 10 mm-es polikarbonát lemezeket választják. Ennek az anyagnak- szemben a többi vastagsággal - 700 mm-enkénti lejtésirányú tartószerkezet- kialakításra van szüksége. Ugyan szerelhető 1050 mm-ként is, mint a többi vastagságú anyag esetében, de csak maximum 3 m hosszúságig. 
E hosszúság felett kereszttartók behelyezésére van szükség, ahol árban már akár el is érhetünk a vastagabb lemezek költségtöbbletéig. Ezt is érdemes figyelembe venni, amikor költségvetést tervezünk.
A tábla rögzítéséhez leszorító profilokat használunk. Ezeket fúrjuk elő a hőtágulás miatt, nehogy később az alumínium hőtágulása miatt lerepüljenek a csavarfejek. Ajánlott lyukméret: csavar méret + 4-5 mm. Felhelyezés előtt ugyan csak fontos befűzni mindkét oldalába az EPDM gumitömítést, amely a külső vízzárásról gondoskodik.


 
Abban az esetben, ha nem tudjuk az alátámasztáson megoldani a toldást, szükségünk lesz ún. H-profilra. Sajnos ez nem vízzáró, ezért itt intenzív koszolódás léphet fel. Ez bár a gyakorlatban elterjedt, nem egy gyárilag ajánlott megoldás. Optimális és gyári garanciát biztosító megoldás a leszorító profillal, más néven fedősínnel való rögzítés. Csatlakozásnál ügyelni kell arra, hogy a táblák lejtés irányban fussanak, és a sorolások között az oldal irányú dilatáció miatt 1-1,5 cm távolságot hagyjunk. Ellenkező esetben felpúposodik a táblánk két leszorítás között.
A rögzítéshez használjunk hatlapfejű önfúró vagy önmetsző csavarokat neoprénes alátéteket, amelyeket az előírás szerint egymástól 30 cm-enként szükséges csavarozni.
 
A polikarbonát táblánk végeit még felhelyezés előtt le kell zárni, hogy nyitott végeket megóvjuk a szennyeződéstől, a portól, nedvességtől. A szalagok segítenek a bent rekedt nedvesség kezelésében: csökkentik a páralecsapódás veszélyét, meggátolják a szennyeződés bejutását, megelőzik az algásodást, és megakadályozzák a rovarok kamrába való jutását. Fontos viszont, hogy a szalagok nem UV állóak, ezért ezeket vízorros alumínium profillal kell fedni. Szerelésük egyszerű, akár kis gumikalapács alkalmazásával is könnyedén felhelyezhetőek.
Falcsatlakozásnál és gerincképzésnél használhatjuk az erre a célra kialakított rendszer profilokat.
 
A tartószerkezetre EPDM-alátétszalag javasolt, viszont előszeretettel tesznek ehelyett polifoam szalagot. Ezek élettartama csak 3 év! Utána ezek elporladnak, és emiatt éles recsegő, pattogó hangot hallhatunk a polikarbonátunk reggeli felmelegedésekor, hőtágulásakor (méterenként 3-4 mm).
Felhelyezés előtt figyeljünk a korábban megjelölt UV-védett oldalra, és arra, hogy a cellák mindig a szarufákkal párhuzamosan, lejtés irányba fussanak. Ha így teszünk, sokáig élvezhetjük a tetőnk adta előnyöket.
 

Alapvető szerelési hibák:

  • a polikarbonát lemez nem az UV-védett felével felfelé kerül beépítésre
  • csavarozásnál az aluprofilok nincsenek előfúrva
  • -nem lejtésiránynak megfelelően szerelik a polikarbonátot, melynek következménye, hogy a keresztirányú cellákban megáll a pára
  • az alumínium U-profil használatának mellőzése, melynek következtében egy idő után a szalagok leázhatnak
 
 

Szakszerűtlen tárolásból fakadó hibák:

  • poros környezetben tárolt vágott végű táblákba belemegy a por, ami a beépítés után is kellemetlen látványt tud nyújtani
  • a tűző napon hagyott polikarbonátokra ráég a külső védőfólia, melyet később szinte lehetetlen eltávolítani
 
  • Légkamrás polikarbonát

    Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

    Tovább »

  • Tömör polikarbonát lemez

    Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

    Tovább »

  • Polikarbonát trapézlemez

    Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

    Tovább »

Hasznos cikkek

2024.07.04
A polikarbonát szakszerű beépítése, avagy hogyan is szereljük a polikarbonátot?


Minden, amit a polikarbonát lemezek megfelelő beépítéséről tudni kell!

BŐVEBBEN

2024.04.11
Itt a tavasz: üregkamrás polikarbonát barkácsoláshoz

A kis házikók nem igényelnek karbantartást, a polikarbonát anyag UV-védelemmel van ellátva, tartós, stabil, hosszú életű anyag.

BŐVEBBEN

2023.11.28
Eső elleni védelem polikarbonátból


Teraszunk megfelelő kialakítása, fedése, jelentősen befolyásolja az ott eltöltött idő mennyiségét és minőségét.

BŐVEBBEN